Web Analytics Made Easy - Statcounter

بازی فرایندی است که کودکان درس‌های بسیاری از آن می‌آموزند و وسیله آموختن این درس‌ها نیز اسباب بازی است تا کودک از آن بهره ببرد.

به گزارش مشرق؛ بازی فرایندی است که کودکان درس‌های بسیاری از آن می‌آموزند و وسیله آموختن این درس‌ها نیز اسباب بازی است تا کودک از آن بهره ببرد. بازی نه تنها برای کودکان جذاب است بلکه بسیاری از بزرگسالان از آن استقبال می‌کنند و هنگام بازی با کودکان احساس شادی می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتابخانه های مجهز به اسباب بازی با اهداف والا و ارزشمندی پا به عرصه وجود گذاشتند. در واقع این کتابخانه ها نیز مانند سایر کتابخانه ها رسالت بزرگ اشاعه دانش و اطلاعات را در دستور کار خود قرار داده اند.

کودکان امروز آینده سازان جامعه هستند آنان به زودی در کنار یکدیگر زندگی تازه ای را آغاز می کنند که ره توشه آن را از کودکی‌ خود گرفته آمد. یک فرد برای اینکه بتواند در دنیای مدرن امروز موفق بوده و با تغییر و تحولاتی که جامعه به وی تحمیل می‌کنند ساز گار شود باید انعطاف پذیر و خلاق باشد این انعطاف پذیری و خلاقیت از طریق بازی به دست می آید. بازی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت و یادگیری در کودکان شناخته شده است که نقش ها و هنجار ها اجتماعی و نیز مهارت های حل‌مساله مهرت زبانی و فیزیکی و.... را به آنان می آموزد.

با توجه به اهمیت بازی و همزمان با بیست‌و پنجمین دوره گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار: طرح آزمایشی تجهیز کتابخانه عمومی کشور به اسباب‌بازی اجرا می‌شود.

به دنبال تدوین طرح تجهیز کتاب‌خانه‌های عمومی به اسباب‌بازی و موافقت دبیرکل نهاد،۱۸۰ باب از کتاب‌خانه‌های واجدالشرایط به طور آزمایشی این طرح را اجرا می‌کنند.

کتاب‌خانه‌های واجد ‌الشرایط با در نظر گرفتن معیارهای همچون میزان ساخت مساحت، تعداد اعضای کودک و نوجوانان و تعداد امانت به کمک کارشناسان منابع استان‌ها ، شناسایی شدند و پس از تعامل با کارشناسان خبره در عرصه شناخت اسباب‌بازی، رصد نمایشگاه های تخصصی و ارتباط با تولیدکنندگان داخلی، محصولات متناسب با محیط کتاب‌خانه‌ها انتخاب و خریداری شد.

همه این اسباب‌بازی تولید داخل و مربوط به گروه‌های سنی الف، ب و ج هستند و انتظار می‌رود حداکثر تا پایان آذر ماه سال جاری به کتاب‌خانه‌های منتخب ارسال شوند.

تجهیز کتاب خانه به اسباب‌بازی امر مرسومی در کشورهای مختلف از جمله ایران است که شهرداری تهران نیز در کتابخانه های خود برخی از کتاب‌خانه را که به بخش کودکان مرتبط می‌شود را به اسباب‌بازی تجهیز کرد.

نهاد کتابخانه عمومی برای سه گروه سنی الف، ب و ج اسباب بازی تهیه کرده است که این تقسیم بندی سال‌ها پیش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان به عنوان بزرگترین تولیدکننده آثار ویژه کودک و نوجوان فعالیت خود را آغاز کرد و تا به امروز بر اساس تجربه خود، تنها مرجع علمی تفکیک گروه‌های سنی کودک و نوجوان برای انتخاب مناسب کتاب به شمار می‌آید. انجام شده است.

*تجهیز کتابخانه‌ها به اسباب بازی در دنیا مرسوم است

فاطمه فهیم‌نیا دانشیار علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه تهران با استقبال از تجهیز نهاد کتابخانه ‌های عمومی معتقد است تجهیز کتابخانه‌ها به اسباب‌بازی در جهان مرسوم است از جمله کتاب‌خانه‌هایی که متعلق به شهرداری تهران است از این روش استفاده کردند.

وی می‌گوید: بازی بهترین روش یاد گیری است،  یکی از ابزارهای آموزشی در کنار کتاب، اسباب‌ بازی است که  کتاب‌خوانی را از دوران کودکی در کشور نهادینه می‌ کند.

فهیم‌نیا ادامه می‌دهد: با توجه به شناختی که من از نهاد کتاب‌خانه‌های عمومی دارم. می‌دانم حوزه پژوهش نهاد بخش اجرا را حمایت می‌کند و مطالعات خوبی هم در این زمینه انجام داده است.

کتابخانه‌های عمومی وابسته به شهرداری یا نهادهای دیگر که به مراکز آموزشی تبدیل می‌شوند.

وی می‌گوید: مراکز آموزشی به مراکزی گفته می شود که خدمات نوآورانه به افراد ارائه می‌دهد. اگر این مراکز آموزش و سرگرمی را به صورت توامان ارائه دهند کودکان تمایل بیشتری به کتاب‌خوانی پیدا می‌کنند و در آینده به قشر کتابخوان تبدیل می‌شوند.

فهیم‌نیا ادامه داد: البته طراحان این ایده باید برنامه  داشته باشند که چگونه از این خدمات استفاده کنند تا به نتیجه مطلوب برسد. فقط بردن اسباب‌بازی به کتابخانه نمی‌تواند علاقه در کودک ایجاد کند.

از دیگر راههایی که می تواند نهاد را در رسیدن به اهداف اش کمک کند استفاده از کتابدارهای است که در این زمینه آموزش دیده‌اند. البته کتابداری‌هایی که امروزه آموزش می‌بینند آموزش ‌های نمایش خلاق که از اسباب‌بازی و کتاب به صورت توامان بهره می‌برد دیده اند حتی در رابطه با پوشیدن لباس هم آموزش می بینند.

*ورود کتاب‌هایی با اسباب بازی به بازار

میترا صمیعی استاد دانشگاه علامه  معتقد است در کتابخانه‌های عمومی انگلستان در بخش کودکان از وسایل بازی گوناگون به همراه کتاب استفاده می‌شود. در این کتابخانه ها از سرسره و تاپ و خانه‌های کودکانه که کودکان در آن خانه کتاب می‌خوانند استفاده شده است.

یا وسایل بازی تعبیه شده است که کودکان از یک دری وارد می‌شوند و هنگام خروج با قفسه کتاب مواجه می‌شوند. همچنین کتاب‌هایی جدیدا به بازار آمده است که هم اسباب بازی است که هم کتاب که می‌تواند کودکان را با آموزش و کتاب همراه کند.

*۴۰ درصد اعضای کتابخانه های عمومی، کودکان هستند

از سوی دیگر میرعبداللهی مدیرکل تامین منابع نهاد کتابخانه های عمومی کشور هدف از تجهیز کتابخانه‌ها به اسباب بازی را این نکته می‌داند که ۴۰ درصد اعضای کتابخانه های عمومی را کودکان تشکیل می دهند.

میرعبداللهی ادامه داد: تجربیات جهانی نشان می دهد که برای رشد ذهنی کودکان استفاده صرف از کتاب کافی نیست و باید با مدد گرفتن از دیگر مواد آموزشی برای خلاق کردن ذهن کودکان تلاش کنیم.

این در حالی است که ایران می‌تواند با استفاده از تجربیات جهانی قدم در راهی بگذارد که کودکان ما بیشتر با کتاب انس بگیرند و در آینده جامعه کتاب خوانی داشته باشیم.

در نهایت برخی از کتابداران، ناشران و اعضای نهاد و سایر فعالان عرصه فرهنگی معتقدند که چنین طرحی می‌تواند در ترغیب و همینطور فرهنگ سازی به کودکان برای مطالعه مناسب و اثرگذار باشد. کما اینکه نتیجه تحقیقات در دنیا نیز چنین چیزی را اثبات می‌کند از جمله حجت‌الاسلام کاظم شمس از ناشران معتبر مذهبی نیز معتقد است که دراین عرصه باید ورود کرد و کودکان را به عنوان آینده سازان مملکت مورد توجه قرار داد.

محمدحسین دیانی از کتابداران با تجربه ما نیز معتقد است که کودکان اقشار مهمی در جامعه هستند چرا که آینده دست آنها است پس باید در این عرصه برای کودکان کار مهم و مفیدی انجام داد.

بسیاری از خیرین استان ها و شهرستان های ما در نقاط مختلف که در امر کتابخانه سازی فعال هستند نیز می‌توانند در این طرح شرکت کرده و کمک رسان باشند چرا که اکثریت معتقدند که کودکان باید برای خود شرایط ویژه و موقعیت مناسبی برای کتابخوانی و همینطور به همراه وسایل بازی داشته باشند منتها باید سازوکارها وزیرساخت ها در این عرصه فراهم شود تا همگان نیز از این مدل استفاده کنند.

ارسال به تلگرام

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۷۲۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد

به گزارش خبرنگار مهر، «رشدآوند» عنوان رویدادی ملی برای جمع‌آوری، ارزیابی و معرفی ایده‌های مرتبط با تقویت تعامل خانواده، مسجد و مدرسه بود که سال گذشته به همت خانه فناوری‌های فرهنگی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد و ایده سوده برزویی جز پنج ایده برتر این رویداد انتخاب شد.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در این باره اظهار کرد: در حال حاضر با وجود قیمت و هزینه ریالی زیادی که خانواده‌های ایرانی بدون پشتوانه علمی و روانشناختی و گاهاً به صورت افراطی و بی رویه جهت خرید اسباب بازی برای کودک خود در سنین متفاوت متحمل می‌شوند، مکانی جهت مبادله اسباب بازی‌ها پس از گذار کودک از سن متناسب با آن و به نسبت رشد سنی و ذهنی و روانی کودک وجود ندارد و پس از عدم احساس نیاز به آن اسباب بازی و عملاً غیر قابل استفاده شدن و مازاد شدن آن برای کودک، این اسباب بازی‌ها معمولاً تبدیل به زباله شده در حالیکه می‌توان از آنها برای کودکان دیگر در سنین متناسب، با یک برنامه ریزی مدون و گردش حرفه‌ای و نظام مند و هوشمند در قالب «بانک اسباب بازی» استفاده کرد.

وی افزود: پیشنهاد می‌شود در هر محله حداقل یک پایگاه هوشمند و تخصصی «سرای اسباب بازی و بازی کودک» در یکی از مساجد تأسیس و خدمات تخصصی را با رویکرد ارتقای استعداد شهری و فرهنگ سازی در خصوص شناخت و پرورش استعدادهای کودکان از ابتدا و بهره گیری از این پتانسیل قوی سرمایه انسانی و اجتماعی شهری در نوسازی، بهسازی و بازآفرینی شهری؛ در این خصوص به صورت رایگان به کودکان ساکن همان محله با ایجاد بانک اطلاعاتی هوشمند از ابتدای مراجعه کودکان و به روز رسانی در هر بار مراجعه و به صورت مسجد محور ارائه دهد.

برگزیده رویداد ملی «رشدآوند» تصریح کرد: بدین ترتیب قادر خواهیم بود نسبت به نهادینه سازی فرهنگ آموزش شهری بوسیله بازی تحت نظارت کامل یک روانشناس کودک از طریق و با متد بازی درمانی از سنین پایین دوران کودکی بی توجه به طبقه اجتماعی و بضاعت مالی خانواده‌ها برای تمامی ساکنین محله اقدام نمائیم.

وی گفت: در این پایگاه‌های هوشمند و تخصصی تست‌های سنجش هوش IQ و EQ و همچنین شناسایی و پرورش استعدادهای برتر کودک به روش بازی و تحلیل روانی و شخصیتی در حین بازی و هدایت به گرایش‌های تخصصی جهت پرورش استعداد خاص انجام می‌شود.

برزویی اذعان داشت: بازکردن گره‌ها و مشکلات روانی و شخصیتی کودک با وسایل بازی و اسباب بازی، آموزش متد بازی درمانی به والدین برای کار در منزل، پیاده سازی متدهای متفاوت بازی درمانی بر اساس استعدادهای شناسایی شده در کودکان به منظور غنی سازی اوقات فراغت، ارتقای سطح سلامت روانی کودک، تخلیه بار منفی و سنگین ذهنی و فکری کودک از دیگر فعالیت‌های این پایگاه‌های هوشمند و تخصصی خواهد بود که با پرورش استعداد و قدرت ذهنی کودک و جهت دهی مناسب با پوشش کامل و منظم کودکان و با سرمایه گذاری مدون و غنی که از سنین ابتدایی کودک می‌توان به بازآفرینی شهری خلاق با جدیدترین متد جهانی با رویکرد حرکت به سمت شهر دوستدار کودک به صورت مسجد محور، حرکت نمود.

وی با اعتقاد به آموختن کودکان در جامعه و فضای شهری و نه صرفاً در مدرسه، گفت: شکل دادن در راستای بهینه سازی بازآفرینی شهری از طریق حرکت‌های کوچک و گشودن راه برای خلاقیت کودکان، لزوم دیدن شهر از نگاه تیزبین کودکان محلی، توسعه طراحی شهری از طریق پروژه‌های مشارکتی با کودکان و آشنا کردن سیاست ملّی و محلی با لزوم توجه به نیازهای کودکان در این پایگاه هوشمند و تخصصی سرای اسباب بازی و بازی کودک انجام خواهد شد.

برگزیده رویداد ملی «رشدآوند» تصریح کرد: تمامی موارد بالا در بانک جامع اطلاعاتی پایگاه که به صورت هوشمند بعد از هر بار مراجعه کودک به روز رسانی، ذخیره و به هر کودک یک کارت هوشمند حاوی اطلاعات اختصاصی خودش به نام «کارت اسباب بازی و بازی کودک» شبیه کارت هوشمند ملّی اختصاص می‌یابد که در واقع شناسنامه استعدادیابی و پرورش استعداد و قدرت ذهنی و شخصیتی و مهارتی کودک به ویژه با تخلیه کودک از طریق متد بازی درمانی و حفظ سلامت روانی کودک است که در هر بار مراجعه می‌بایست ارائه شود.

وی گفت: این سرای اسباب بازی و بازی کودک تحت پوشش شهرداری، قابلیت پذیرش کتب و جزوات آموزشی، داستانی، نقاشی و انواع اسباب بازی‌های کودک اهدا شده توسط شهروندان محله را داشته و با گزینش و متناسب با سنین و شناخت بازی درمان از کودکان، اسباب بازی‌های اهدایی در دسترس همه اعضا قرار می‌گیرد و به این صورت در منابع مالی خرید وسایل بازی کودک صرفه جویی می‌شود و با مدیریت منظم پس از گذشت دوره تجویزی توسط بازی درمانگر مجدداً پس آورده خواهد شد و اسباب بازی‌های جدید متناسب با سنجش جدید بازی درمانگر کودک به صورت امانی اهدا خواهد شد و امکان پرسش و پاسخ والدین از طریق ایمیل و پیامک با روانشناس بازی درمانگر در ساعات خارج از کلاس نیز فراهم می‌باشد.

برزویی تصریح کرد: از دیگر مزایای طرح مذکور، مسجد محورکردن آموزش شهروندی از سنین خردسالی است و مسجد صرفاً مکانی برای برگزاری مراسم دینی و عزاداری نیست. جزئی از زندگی روزمره مردم می‌شود و این موضوع از طفولیت برای شهروندان به صورت اجرایی جا می‌افتد. و در نهایت منجر به تقویت تعامل خانواده‌ها با مسجد و مدرسه می‌شود و موجب رونق بخشیدن به حضور نسل جوان در مساجد و نمازهای جماعت نیز خواهد شد.

وی گفت: تمامی خدمات مذکور به صورت رایگان و با رویکرد ارتقای فرهنگ اسلامی ایرانی و «مهندسی فرهنگی شهر» وحرکت به سمت «شهر نشاط» و «شهر آموزش دهنده»، «شهر خلاق» و «شهر دوستدار کودک» و «محله مسجد محور» در متن زیست پذیری شهری بالا در راستای جلوگیری از ایجاد «شهر دوگانه» و «قطبیت شهری» در دسترس پذیری امکانات محله‌ای ارائه می‌شوند. انجام این طرح برای کلیه ۳۷۴ محلات تهران در سطح مناطق ۲۲ گانه شهر تهران پیشنهاد می‌شود.

برگزیده رویداد ملی «رشدآوند» در پایان گفت: بسیار خرسندم که در رویداد ملّی «رشدآوند» که با موضوع محوری تقویت تعامل خانواده‌ها با مسجد و مدرسه موجب رونق بخشیدن به حضور نسل جوان در مساجد و نمازهای جماعت می‌شود، شرکت نموده‌ام و در همین راستا به دبیرخانه رویداد پیشنهاد می‌کنم که بانک اطلاعاتی هوشمندی از برگزیدگان و فعالان ایده پرداز رویداد تهیه وجهت تقویت اثربخشی رویداد نسبت به برقراری ارتباط مستمر علمی و حرفه‌ای با این عزیزان اهتمام ورزد.

کد خبر 6090956

دیگر خبرها

  • ارتقای فرهنگ و سواد سلامت از اولویت‌های حوزه بهداشت است
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • افتتاح دو پروژه راه آهن ملایر کرمانشاه و پایان بازسازی مناطق زلزله‌زده
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • ۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه ۲ افتتاح نمایشی در کرمانشاه
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاههای کتابخوانی تمدید شد
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  • کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند